Ağrı Odaklı Fizyoterapi Hamilelik Kadın Sağlığı Terapötik Pilates Yetişkin Ortopedi

Egzersiz Vücudun Doğal Ağrı Kesicisidir !…

Ağrılarınızdan düzenli egzersiz yaparak kurtulmak ister misiniz?

Ne sıklıkla egzersiz yapıyorsunuz ?

Ne tür egzersizler yapıyorsunuz?

Ağrılarınızdan kurtulmak için bir fizyoterapistten destek aldınız mı?

 

Günümüzde toplumun egzersiz konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, egzersizin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz yaşam stilinin yerleşmesi; toplumda obezite, hipertansiyon, osteoporoz gibi hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerdendir. Yeterince hareket etmemek günümüzde, genç ve orta yaşlı kişilerin sıklıkla yaşamaya başladığı kronik ağrıların da başlıca sebepleri arasında sayılmaktadır.

Ağrılar, dayanılması güç hale geldiğinde günlük yaşamınızın tümünü etkiler. Bir şeyler kaldırıp indirmek ve taşımak, uzun süre aynı pozisyonda kalmak gibi aktiviteler tolere edilemez hale gelir. Bedenin doğal duruşu bozulabilir ve hareketler kısıtlanabilir. Ancak hareketlerinizi kısıtlayıp, yaşam kalitenizi düşüren birçok kronik ağrıdan düzenli egzersizle kurtulmak mümkündür. Yapılan çalışmalarda, düzenli egzersizin beyinde endorfin seviyesini arttırdığı bulunmuştur. Endorfin, beyin hücreleri tarafından üretilen, vücudun doğal ağrı kesicisi; ağrının vücuda daha az rahatsızlık vermesini sağlayan, vücudun mutluluk maddesidir.

Düzenli egzersizin mucizevi faydaları vardır. Yapılan birçok çalışmada egzersizin kemik dokusunun gelişimini uyardığı ve ilerleyen yıllarda kemik kaybını negatif yönde etkilediği buna bağlı olarak da osteoporoz (kemik erimesi) riskini azalttığı bulunmuştur. Kemik erimesi hakkında daha fazla bilgi için bu yazımıza göz atabilirsiniz. Düzenli egzersiz ile iskelet kaslarının liflerinde genişleme olur ve kas kuvveti artar. Ayrıca egzersizle birlikte stresin azaldığı ve anksiyetenin hafiflediği görülmüştür.

Sağlıklı bir gebelik için de egzersiz şarttır. Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında hem anne hem de bebek için yapılan düzenli egzersizlerin birçok yönden sağladığı fayda yanında, gebelik sürecinde karşılaşılabilecek ağrıları önlemek ve kontrol etmek için de düzenli egzersiz en etkili yoldur.

Yapılan başka bir çalışmada, kronik boyun ağrısı olan hastalara fizyoterapist eşliğinde 3-12 hafta süreyle uygulanan düzenli egzersizle birlikte ağrıda azalmanın yanında hareket açıklığında artma, genel sağlık ve iyilik halinde de düzelme sağlandığı görülmüştür.

Düzenli egzersiz için vakit bulamayan ya da bundan kaçınanlar, egzersizin yararlarını ilaçla da elde edebileceklerini düşünebilirler. Ancak yapılmış olan, 305 kontrollü çalışmayı inceleyen, daha  geniş çaplı bir araştırmaya göre; sadece düzenli egzersizle elde edilen yararı sağlamak için 12-13 farklı ilacı birlikte kullanmak gerekir. Bu ilaçların yan etkisi ve vücuda verdiği hasar göz önünde bulundurulduğunda, bir fizyoterapist tarafından özel olarak oluşturulacak egzersiz programının düzenli uygulanması ile hiçbir yan etki riski olmadan ağrısız bir günlük hayat mümkün.

 

Alışkanlıklarımızı değiştirmek hiç kolay değil ama mutlaka bir yolu var; yeter ki kararlı olun. Bu sebeple yarına ertelemeyin, şimdiden bir fizyoterapiste danışıp harekete geçin, ağrısız bir yaşamın anahtarı sizin elinizde.

 

DÜZENLİ EGZERSİZ PROGRAMIYLA AĞRILARINIZDAN KURTULMAK İÇİN FİZYOTERAPİSTİNİZ BURADA….

 

Elif ÖRSELOĞLU, Fizyoterapist (Fizyoterapistinizle ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.)

 

KAYNAKLAR
  1. Ruqaiyah, R., Ratnawati, R., &Mustofa, E. Kadın Ordu Çalışanlarında Egzersizin Endorfin ve Folikül Uyarıcı Hormon Düzeylerine Etkileri. CukurovaMedicalJournal39(3), 496-500.
  2. Harrison, R. A., Roberts, C., &Elton, P. J. (2004). Doesprimarycarereferralto an exerciseprogrammeincreasephysicalactivityoneyearlater? A randomizedcontrolledtrial. Journal of PublicHealth27(1), 25-32.
  3. Iversen, V. M., Vasseljen, O., Mork, P. J., &Fimland, M. S. (2018). Resistancetrainingvs general physicalexercise in multidisciplinaryrehabilitation of chronicneckpain: A randomizedcontrolledtrial. Journal of rehabilitationmedicine50(8), 743-750.
  4. Artal, R., Sherman, C., &DiNubile, N. A. (1999). Exerciseduringpregnancy: safeandbeneficialformost. Thephysicianandsportsmedicine27(8), 51-75.

 

Geliştirmemiz için katkıda bulunun...

Back To Top