Pediatri

Bebeği̇ni̇ze Farklı Bi̇r Dokunuş!

“Bebeği̇ni̇ze Farklı Bi̇r Dokunuş!” yazısını Spotify’da dinlemek için hemen tıkla!
Bir önceki yazım olan Bebeklerin Süper Gücü Nedir? ile bebeklerin dokunmaya karşı ne kadar duyarlı olduklarından, birçok şeyi dokunarak keşfettiklerinden ve özellikle ebeveynlerin yaptıkları masajın faydalarından; anne-baba ve bebekte ne gibi etkileri olacağından bahsetmiştim. Bu yazıda ‘pediatrik masaj’ kavramını açacağım. Pediatrik masaj, basitçe bir profesyonelin çeşitli değerlendirmeler sonucu bebeğinize özel olarak, normal masajı uyarlamasıdır.
Genel olarak bebek masajının tüm etkileri pediatrik masajda da vardır ama pediatrik masajda uygulanacak çocuğun özelliklerine göre tedaviye yardımcı olacak yöntemler eklenir. Pediatrik masaj, profesyonel göze ihtiyaç duyar. Çocuğun ihtiyaçlarına göre yönlendirilmesi gerekir. Daha çok terapötik etki için kullanıldığından terapötik masaj da diyebiliriz. Özellikle serebral palsi, gelişim geriliği, down sendromu, prematüre doğum, kas hastalığı gibi fizyoterapi desteği alan bebeklerde bu konu çok önemlidir. Çünkü her çocuğun farklı ihtiyaçları vardır ve fizyoterapistiniz bebeğinizi değerlendirdikten sonra belli kas ve eklemlere yönelik masaj önerir. 
Bazı çocuklarımızın özellikle kol-bacak ve gövde kasları normalden daha gergin ve serttir, bazı çocukların kasları ise hipotonik dediğimiz normalden daha gevşek olma durumundadır. Bu iki gruba uygulayacağımız masajın da doğal olarak tekniği farklı olacaktır.
Yine bazı çocuklarda derin duyu ihtiyacı fazladır ve basıncı fazla-uyarıcı bir masaj önerecekken, bazı çocuklara sakinleşmeye yönelik stres seviyesini düşürecek daha yumuşak geçişli bir masaj önerilmesi gerekir.
Her çocuğun ihtiyacına göre planlanması gereken pediatrik masajın bebeği değerlendiren ve ihtiyaçlarını bilen bir fizyoterapistten öğrenilmesi gerekir. Fizyoterapistler aileye rehberlik yaparak ailenin uygulaması için destek olabilir.

Pediatrik masajın önemini daha iyi anlamak için yapılan çalışmalara bakalım;
Prematüre doğum veya fizyoterapi desteği alınan durumlarda hem aile hem de bebek streslidir. İçinde yaşanılan durumun bilinmezlikleri ile bu durum daha da artar. Stres seviyesini azaltmak için en güvenilir ve kolay yöntemlerden biri masajdır.
Prematüre bebeklere yapılan masaj ile bebeklerin stres seviyesinin düştüğü, mutlu oldukları; kilo alımı, hastanede kalış süresi, nörogelişimleri üzerine olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
Spastik kaslara sahip bebeklerde, rehabilitasyon programına ek olarak terapötik masaj uygulanmasının gevşemede etkili bir yöntem olduğunu kanıtlayan çalışmalar mevcuttur. Bebeklerin iletişim kurmaya yönelebildikleri; jest mimik hareketleri ve taklit yeteneklerinin geliştiği bulunmuş.
Farklı gruplarla yapılan çalışmaların sonuçları sevindiricidir. Fizyoterapi programına ek olarak uygulanan, doğru pediatrik masajın bebek ve çocuklarda motor gelişimi, bilişsel ve sosyal becerileri etkilediği, duygusal ve fonksiyonel olarak hem çocukları hem ebeveynleri olumlu yönden etkilediği kanıtlanmıştır.
Masaj, fizyoterapistinizin öğrettiği şekilde evde uygulanacaksa yine çevreyi işin içine katıp çocuğun seveceği bir müziği, bazı durumlarda çocuğa özel bir yağı kullanabilirsiniz. İletişim çok değerli bir konudur, bebeğinizle maksimum iletişim kurma fırsatı yaratan masaj sayesinde; sesinizi kullanarak, jest ve mimiklerinizle, parmaklarınız ve ellerinizde bir bütün içinde hareket ederek bebeğinizle iletişiminizi geliştirebilirsiniz ve onun gelişimine doğrudan katkıda bulunabilirsiniz.

 

Zeynep GÜNER, Fizyoterapist (Fizyoterapistinizle ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.)

KAYNAKÇA
  1. Silva L, Schalock M, Garberg J, Smith CL. Qigong massage for motor skills in young children with cerebral palsy and down syndrome, American Journal of Occupational Therapy, 2018.
  2. Bingöl H, Yılmaz Ö. Effects of functional massage on spasticity and motor functions in children with cerebral palsy: a randomized controlled study, Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 2018.
  3. Hernandez-Reif M , Fielda T , Largiea S, Diegoa M , Manigata N , Seoanesa J  and  Bornstein J. Cerebral palsy symptoms in children decreased following massage therapy, Early Child Development and Care,2005.
  4. Pados BF, McGlothen-Bell K. Benefits of ınfant massage for ınfants and parents in the NICU, Nursing for Women’s Health, 2019.

 

Geliştirmemiz için katkıda bulunun...

Back To Top