Pelvik Fizyoterapi

Elveda Kabızlık!

Kabızlık için fizyoterapistten yardım alabileceğinizi biliyor muydunuz? 

Kabızlık (Konstipasyon), birçok kişinin hayatının belli bir döneminde mutlaka yaşadığı, kronik bir hal aldığında bireyin yaşam kalitesini düşüren, ciddi bir problemdir. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre kabızlığın görülme sıklığı % 22-40 arasında değişmektedir.

Dikkat:

  • Ani başlayan bir kabızlığınız ve karın ağrınız varsa,
  • Dışkılamanın şeklinde, kıvamında, sıklığında değişkenlik varsa,
  • Sümüklü veya kanlı geliyorsa,
  • “Bugünlerde aniden şiştim galiba” diyorsanız,
  • Gece uykudan uyandıran ağrınız varsa,
  • Gece şişkinlik yaşıyorsanız öncelikle gastroenteroloğa başvurmalısınız.

Kabız olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Haftada 3 defadan az büyük  tuvalete çıkıyorsanız; dışkı sert ve kuru ise; tam boşalamama hissi oluşuyorsa kabızlık yaşıyorsunuz diyebiliriz.

Kabızlığın sebeplerinden bazıları şunlardır:

  • Bağırsaklardaki dışkıyı kaydırıcı madde olan mukoza salgısının azalması sonucu gaita(dışkı) geçişinin yavaşlamasından,
  • Bağırsakların dışkıyı hareket ettirmeye yarayan kasılıp gevşeme hareketlerinin (peristaltik hareketler) yavaşlaması sonucunda,
  • Bağırsakta 400-600 tane bakteri vardır. Bunların bir kısmı yararlı bir kısmı zararlıdır. Kimisi B12 vitamini bile üretir. Fakat bu bakteriler arasındaki denge bozulmasından dolayı,
  • Yapısal bozukluklara bağlı olarak,
  • Pelvik taban disfonksiyonundan kaynaklanan boşaltımdaki yetersizliklerinden dolayı kabızlık oluşabilir.

Kabızlığı önlemek ya da kabızlığa çözüm bulmak  için neler yapabilirsiniz ?

Kabızlığın tedavisine ilaç olmayan tedavi yöntemlerinin denenmesiyle başlanmalıdır.

Yaşam stili değişiklikleri, kabız olma riskini büyük ölçüde engellemektedir. Ayrıca yemek düzeniyle alakalı profesyonel düzenleme için beslenme ve diyetetik uzmanından destek alabilirsiniz.

Peki, fizyoterapide neler yapılabilir?

Fizyoterapistler tarafından kabızlığa sebep olan neden tespit edilir, probleme uygun fiziksel değerlendirmeler yapılıp kişiye özel fizyoterapi aşamasına geçilir.

Kabızlığı önleme ve kabızlık terapisinde; dışkılama eğitimi, pelvik taban fizyoterapisi, konnektif doku masajı, bilgisayar kullanılarak yapılan biyofeedback (geribildirim) uygulaması ve kişiye özel egzersiz eğitimi gibi birçok uygulama kullanılır. (1)

Egzersiz eğitiminde, egzersizin yoğunluğu bireysel faktörler göz önünde bulundurarak ayarlanır. Fiziksel aktivite ve egzersizin önemi ve yararları anlatılır; hastalar, düzenli olarak fiziksel egzersiz ve sportif faaliyetlere katılmaları yönünde teşvik edilir.

Yapılan bir çalışmada uygulanan konnektif doku masajının kabızlığın şiddetini azaltıp, hastaların yaşam kalitelerini arttırdığı bulunmuştur.(1)

Yapılmış olan başka bir çalışmada kabızlık problemi yaşayan hastalara biofeedback tedavisi uygulanmış ve klinik semptomlara, psikolojik duruma, yaşam kalitesine olan etkileri araştırılmıştır. Tedavinin sonunda kabızlığın iyileştiği, anksiyete ve depresyonun azaldığı görülmüştür.(4)

Fizyoterapistler tarafından uygulanan bu yöntemler, yaşam kalitesini yükseltmek açısından önemlidir.

Siz de kabızlık kabusum olmasın diyorsanız şimdiden bir fizyoterapiste danışıp harekete geçin…

Sağlık problemlerinize çözüm arıyor ve yaşam kalitenizi yükseltmek istiyorsanız Fizyoterapistiniz her zaman burada….

Elif ÖRSELOĞLU, Fizyoterapist (Fizyoterapistinizle ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.)

KAYNAKLAR
  1. Gürşen C. Kronik Konstipasyonu Olan Bireylerde Konnektif Doku Masajının Etkisi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, 2013.
  2. Uysal N, Khorshid L, Eşer İ. The identification of constipation problem in healthy young individuals, TAF Prev Med Bull, 2010.
  3. Savaş C. Konstipasyon, Türkiye Tıp Dergisi (204-216), 2004.
  4. Ding M, Lin Z, Lin L, Zhang H, & Wang M.  The effect of biofeedback training on patients with functional constipation, Gastroenterology Nursing, 2012.
  5. Goats GC, Keir KA. Connective tissue massage, Br J Sports Med, 1991.
  6. Hart SL, Lee JW, Berian J, Patterson TR, Del Rosario A,Varma MG. A randomized controlled trial of anorectal biofeedback for constipation, Int J Colorectal Dis, 2012.

 

Geliştirmemiz için katkıda bulunun...

Back To Top