Terapötik Yoga

Yoga Yaptım Belim Ağrıdı???

Daha önceki yazılarımda, yoganın faydalarından ve fizyoterapistler tarafından terapi amacıyla da kullanılabileceğinden ama fizyoterapi seansı yerine geçemeyeceğinden bahsetmiştim. Bu yazıda, kronik bel ağrınız varsa ve yoga yapmak istiyorsanız;  yoganın bel ağrısına ne zaman iyi gelip ne zaman gelmeyeceği konusunda size rehber olabilecek noktaları biraz açıklamak istiyorum.

Yoga bel ağrısına nasıl iyi geliyor?

Yoganın bel ağrısına etkileri konusunda yapılmış araştırmalara göre öncelikle gözden kaçırmamız gereken noktalar şunlardır:

  • Kronik ağrı, karmaşıktır ve basit bir modele uymayabilir. Çoğu zaman, tek bir yöntemle ve  kısa sürede sonuç almayı beklemek yerine; farklı branşların bir arada çalışması gereken, yavaş bir süreç olacağını kabul etmek gerekir.
  • Multidisipliner ağrı programlarıyla, ağrının birden fazla yönüne hitap etmek bu kişiler için önemli yararlar sağlar.
  • Yoga duruşlarının düzenli uygulanmasıyla bedenin doğal korse sistemi aktif hale gelebilir. Ayrıca gevşeme sağlanır ve esneklik artar. Böylece, ağrıda azalma ve fonksiyonda gelişme elde edilebilir.
  • Yoganın, “nefes – zihinsel odaklanma – fiziksel egzersiz” üçlüsünü birleştiren bütüncül özelliğinden dolayı  kronik ağrıda etkili bir yaklaşım olabildiği gösterilmiştir. 

Peki, yoga yapan herkesin bel ağrısı geçer mi?

Şu durumlarda yoga yapmak bel ağrınızın geçmesine yardımcı olabilir:

  • Eğer bel ağrısı, sadece uzun süre oturur ya da genel olarak hareketsiz bir yaşam tarzından kaynaklanıyorsa sevilen bir aktiviteyle harekete geçildiğinde ağrı geçebilir;
  • Zihindeki odak noktasının yapılan aktiviteden uzakta olması, duygusal yüklerin sürekli postüre (duruşa) yansıması, uzun süreli stresin yarattığı otonom sinir sistemi dengesinin değişmesi sonucu oluşan ağrılı durumlarda yoganın olumlu etkileri olabilir. 

Fizyoterapi seansı almanız gereken durumlar:

  • Yoga, bazı bel ağrılarına iyi gelirken bazı bel ağrılarına bir etkisi olmaz ya da bazen kötüleştirdiği de olabilir. Örneğin; bel fıtığı kaynaklı ağrılarda, akut durumda yoga ya da başka bir egzersiz genelde iyi gelmez; önce terapi programı uygulanması gerekir.
  • Spondilolistezis, fıtık, skolyoz, osteoporoz gibi bir teşhisiniz varsa,
  • Hareket ettiğinizde ağrınız azalmıyorsa veya artıyorsa,
  • Ağrınız yok ama yoga duruşlarında bir gelişme elde edemiyor hep aynı şeylerde zorlanıyorsanız; fizyoterapi seansı almalısınız.

Fizyoterapistin birebir değerlendirmesi olmadan “bu egzersiz veya şu yöntem ya da yüzmek, bel ağrısına iyi gelir” diyemeyeceğimiz gibi “şu asana bel ağrısına iyi gelir” de diyemeyiz. Bu genellemeler, kişinin bireysel özelliklerini, ihtiyaçlarını karşılamaya yetersiz kalabilir. Örnek verecek olursak; bir kas grubu görevini tam olarak veya zamanında devreye girerek yapamıyor olabilir. Sonuçta, fonksiyona devam edebilmek için başka bölgelere gereksiz ve fazladan yük binebilir. O zaman, beden sürekli zorlanmaya maruz kaldığı için kalıcı hasar oluşmasın diye ağrı ile uyarı verebilir. Yoga sınıfına katılabilir ve birçok şeyi yapabilirsiniz ama zamanla fazladan yük alan bölgelerde sorunlar başlayabilir. Fizyoterapistinizin önereceği basit egzersizlerle bu kasların zamanında devreye girmesi sağlanır ve hareket etmek kolaylaşır.

Şanslısınız fizyoterapistiniz burada!

Ebru ÇELİKOK, Fizyoterapist (Fizyoterapistinizle ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.)

KAYNAKÇA
  1. Sorosky S, Stilp S, Akuthota V. Yoga and pilates in the management of low back pain, Current Reviews in Musculoskeletal Medicine, 2007. 
  2. Posadzki P, Ernst E. Yoga for low back pain: a systematic review of randomized clinical trials, Clinical Rheumaology, 2011.
  3. Chang DG, Holt JA, Groessl EJ. Yoga as a treatment for chronic low back pain: A systematic review of the literatüre, Journal of Orthopedics & Rheumatology, 2016.
EBRU ÇELİKOK

1970 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesinde 1991 yılında lisans eğitimini tamamladı. Ortopedik Manuel Terapi, Kronik Ağrı, Pelvik Taban Fizyoterapisi, Terapötik Pilates, Fasyal terapi alanlarında uzmanlaştı. Ortopedi, nöroloji, el cerrahisi, yoğun bakım, hamile ve çocuk egzersizi alanlarında çalıştı. 2016'da yoga eğitmenliği eğitimi aldı. Basamak basamak ilerleyen, fizyoterapi içerikli yoga dersleriyle; ağrısız yaşam için beden farkındalığı, beden ritmini düzenleyici nefes akışı, devreye giremeyen kasların aktivasyonu, fasyal rahatlamalar gibi başlıklar altında katılımcıların incinmeden hareketli kalmaları için çalışıyor. Pandemi döneminde başladığı online fizyoterapi seanslarına, yoga ve pilates derslerine de devam ediyor.

Geliştirmemiz için katkıda bulunun...

Back To Top