Genel Fizyoterapi

Postür Hikayesi

Ortopedik ve Spor Fizyoterapi Dergisinin son sayısında yayınlanan makale; hastalar, klinisyenler, medya ve toplum tarafından sıklıkla tartışılan postür hakkında yaygın inançlarımızı, bilimsel kanıt ışığında mercek altına alıyor.

“Yanlış” oturmak, ayakta durmak ve öne eğilmenin omurga ağrılarına sebep olduğu yaygın bir inanç. Duruşunuzu düzelterek ağrılarınızı geçirmeyi vaat eden birçok sağlık hizmeti ve ürün bulunmasına rağmen duruşunuzun, ağrı ve sakatlanmalar ile ilişkisini açıklayan bir kanıt bulunmuyor.

Postürle ilgili sahip olduğumuz yaygın inançları şöyle sıralayabiliriz;

  • Kambur durmak, öne eğik oturmak, eğilip doğrulmak omurga için kötüdür. Bu yüzden dik oturmalı ve eğilip doğrulurken omurgayı düz tutmalıyız.
  • Omurga ağrılarından korunmak için karın ve bel bölgesindeki ‘core’ kaslarımızı güçlü tutmalı ve eğilip doğrulurken ağırlık kaldırırken sıkmalıyız.

Ağrının, dik durarak ya da “doğru” hareket ederek önlenebileceğine dair medyada birçok yayın görüyoruz. Ancak duruşumuz, oturuşumuz ve öne eğilip doğrulma ve ağır kaldırma ile ağrı arasında ilişki olduğuna dair bir kanıt bulunmuyor.

Aksine bu tarz uyarıların, daha fazla korku ve olumsuz inançlara sebep olarak hareketle ilgili bir korku kültürü yarattığını artık biliyoruz.

Ağrı şikayeti olan kişilerde postür değerlendirmesi; fizyoterapist ile hasta arasında bir ilişki kurulmasına yardımcı olurken gerilim, koruyucu hareketler, rahatsızlık ve ruh hali ile ilgili bize genel bilgi sağlar.

Ağrı şikayeti olmayan birinde postür değerlendirmesi ile ağrıyı önleme arasında bir ilişki olmadığı bulunmuştur.

Omurga sağlığı ile ilgili kullandığımız “dil” in önemi güncel çalışmalarda gösteriliyor; “Dik otur / Dik dur”, “Oturmak senin için kötü”, “Postürün bozuk” gibi ifadeler fazlasıyla yaygın olmakla beraber omurga ağrıları ile bir ilgileri yok! Aksine, sadece vücudumuzla ilgili olumsuz bir algı oluşturarak, üzerimizde gereksiz bir stres yaratıyorlar.

Hepimiz ince ayrıntılarda birbirinden farklı bedenlere sahibiz, herkes için doğru tek bir duruş, oturuş ya da hareket şekli bulunmuyor.

Bunun yerine herkesi “kendi rahat ettiği” şekilde oturmaya, ayakta durmaya ve hareket etmeye teşvik etmek en faydalı yaklaşım olacaktır.

Sağlığınız için; Fizyoterapistiniz burada.

Zeynep SEYRAN, Fizyoterapist (Fizyoterapistinizle ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.)

[“Sit Up Straight”: Time to Re-evaluate] makalesinden alıntı yapılmıştır.
Slater D, Korakakıs V, O’sullıvan P, Ther GD, Nolan D, O’sullıvan K, Ther M. “Sit Up Straight”: Time to Re-evaluate, J Orthop Sports Phys Ther , 2019.

 

 

Geliştirmemiz için katkıda bulunun...

Back To Top