Ağrı Odaklı Fizyoterapi Çocuk Ortopedi Skolyoz Yetişkin Ortopedi

YAZI DİZİSİ: 8 Soruda Fizyoterapist Dilinden Skolyoz ve Schroth Terapi – 2

Geçen hafta, 4 sorunun cevabını vererek; genel hatlarıyla skolyoz nedir, nasıl anlaşılır, teşhis ve tedavi seçenekleri nelerdir gibi konulara yer vermiştik. Bu hafta, teşhisi konmuş ve fizyoterapiye yönlendirilmiş skolyoz hastalarına önerilen yöntemlerle ilgili bilgileri paylaşacağız.

Soru 5. Schroth 3 Boyutlu Terapi Konsepti neyi içerir?

Üç ayrı planda yani x-y-z düzlemlerinde ve fizyoterapist rehberliğinde uygulanan; omurgayı düzeltici nefes, mobilizasyon ve egzersiz tekniklerini içerir. Dönmüş ve/veya yana eğilmiş omurga elemanlarını düzeltmeyi hedefler. Omurların düzgün dizilimi, bu dizilimin kaslar yardımıyla beyine öğretilmesi ve solunum kapasitesinin arttırılması esastır. Uzun çubuklar, pirinç torbaları, dirençli egzersiz bantları, kemerler, büyük egzersiz topları, tırmanma barları ve küçük-büyük tabureler gibi egzersiz ekipmanları kullanır. Açık hava ve grup egzersizlerini önemser. Skolyozu olan Katharina Schroth tarafından, “patlak bir topun şişirilerek düzeltilebilmesi” anlayışından yola çıkılarak oluşturulmuş bir terapi yaklaşımıdır. Klinik etkinliğini kanıtladığı yöntemle Schroth, Almanya devleti tarafından 180 yatak kapasiteli bir hastane ile ödüllendirilerek, etkisi günümüze kadar sürecek olan metodunu geliştirmeye devam etmiştir.

Soru 6. Pilates mi Schroth mu? Yüzme etkili mi?

Bu iki yöntemin etkinliği, ayrı ayrı kanıtlanmakla birlikte birbirine olan üstünlüğünü karşılaştıran nitelikli çalışma çok azdır. Her iki yöntem de skolyozun düzelmesinde etkili bulunmuştur ancak 2016 yılında yapılan bir çalışma, 3 boyutlu terapi yönteminin daha etkili olduğunu ortaya koyar. Klinikte skolyozun durumu gözetilerek tek tek veya ikisi birlikte kullanılabilir. Burada önemli olan sizin ihtiyacınız doğrultusunda fizyoterapistinizin koyduğu hedeflerdir. Yani skolyozu düzeltmeyi mi, yoksa sadece solunum kapasitenizi arttırmayı mı ya da her ikisini birden mi hedefliyor ve bu ana hedefler dışında ek hedefleri var mı?

Yüzmenin, sanılanın aksine skolyoz konusunda çok da etkili olmadığı; müsabaka sporu olarak yapıldığı takdirde arttırıcı rol oynadığı dahi görülmüştür. Bununla birlikte müsabaka içermeyen, rutin ve yavaş yapılan yüzme aktiviteleri, kişiye göre değişik stillerde önerilebilir. Kişinin aktif olmasının durağan olmasına oranla daha fazla fayda sağlayacağını belirtmek isteriz.

Soru 7. Egzersiz konusunda uzman kim?

Diğer hareket sistemi problemlerinde olduğu gibi, skolyozda da iyileştirici egzersiz konusunda yetkili tek meslek grubu fizyoterapistlerdir. Fizyoterapistler, lisans ve yüksek lisans eğitimlerine ek olarak mesleki kurs ve gelişim seminerleri ile skolyoza yönelik tedavi eğitimleri alır ve uygularlar. Skolyozun kişiye özgü geliştiğini bilirler ve iyileştirici yöntemlerini kişinin durumuna uyarlayabilirler. Bu nedenle iyileştirici yöntemler fizyoterapistler tarafından uygulanmalıdır. Bunların yanı sıra bir spora başlanacaksa uygulanacak terapi yöntemine karşıtlık yaratmaması için  önce fizyoterapiste danışılmalıdır.

Soru 8. Önlem almalı mıyım?

Evet. Mutlaka size en yakın fizyoterapiste görünün ve egzersize başlayın. Egzersiz her koşulda gereklidir ve yaşam fonksiyonlarınızı arttırır. Bununla birlikte, bugüne kadar kullanılan ve skolyoz mekanizmasına hazırlayıcı rol oynayan; kuru yüzme, yüzüstü sırt kaslarını güçlendirme ya da tamamen yuvarlanma veya takla atma egzersizlerini yapmamalısınız.

Hareketli kalın. Hareketli kalmak, solunum ve hareket kapasitenizi arttırır. Günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler yapmak, iyi beslenmek ve uyumak hareket sisteminize iyi gelir. İyi alışkanlıklar ve egzersiz ile beslediğiniz bir beden düzeltilmiş postürü daha kolay öğrenir.

Hareket sistemi ile ilgili her problemde olduğu gibi skolyozda da şunu unutmayın; “Hiçbir problem bir anda bedeninize girmedi ve bir anda yok olmayacak.” Bedene gösterdiğiniz itinalı çaba ile egzersiz yapmak belki hemen değil ama süre içerisinde mucizelere tanıklık etmenizi sağlayacaktır.

Ve merak etmeyin size en yakın fizyoterapist hemen bu sitede!

Seda TÜRKYILMAZ, Fizyoterapist (Fizyoterapistinizle ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.)

Yazı dizimizin ilk bölümünü okumak için buraya tıklayın.

KAYNAKLAR
  1. Weiss, H.R, (2011). Scoliosis and Spinal Disorders: The method of Katharina Schroth – history, principles and current development, 6:17.
  2. Zaina,F., Donzelli,S., Lusini,M., Minnella, S., Negrini, S., (2015). The Journal of Pediatrics : Swimming and Spinal Deformities: A Cross-Sectional Study, 166: Issue 1: 163–167
  3. Lehnert-Schroth C., Three-Dimensional Treatment for Scoliosis: A Physiotherapeutic Method for Deformities of the Spine 1st English Edition

 

SEDA TÜRKYILMAZ

1985 Ankara doğumludur. Evli ve iki çocuk annesidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Lisans ve Yüksek Lisans Hacettepe Üniversitesinde tamamlamıştır. Doktora eğitimine yine aynı üniversitede devam etmektedir. Pelvik ağrı, skolyoz ve manuel terapi konularında uzmanlaşmıştır. Sakarya ilinde eşi ile birlikte kurduğu Fizyozone Fizyoterapi Merkezi'nde çalışmalarına devam etmektedir.

http://www.fizyozone.com

Geliştirmemiz için katkıda bulunun...

Back To Top